Начало » Статии » Моторни метли
Как да изберем листосъбирач/моторна метла
Събирането на есенните листа може да бъде много досадна, уморителна и продължителна работа. Който е ходил в казарма знае това много добре.
Ако имате много дървета в градината или просто градината ви е голяма, можете да помислите за закупуване на листосъбирач или моторна метла. Машините ще облекчат работата ви и ще направят есенното събиране на листа удоволствие.

Моторните метли според конструкцията и начина на носене са три вида – ръчни, през рамо, модел раница и самоходна колесна.
За малки и тесни места, е подходящи моторна метла тип ръчна или през рамо. Ако е по-голям двора, изберете моторна метла тип раница. Ако имате много голям двор с много дървета изберете самоходен листосъбирач.

Моторните метли които се носят през рамо са добри за по-малки работни площи – градски къщи. Тези модели често съчетават функциите на прахосмукачка (събират листата) и духалка (издухват листата). Те имат торба за листа. Моделите които се носят през рамо не са с много мощен двигател и въздушната струя не е силна. Най-често те могат да се използват само за почистване на прясно паднали листа. Те нямат силата да почистват мокри и лепкави листа.

Моделите които се носят на гръб са доста по-мощни и ако са от доказана марка могат да почистват мокри листа, дребни клечки, пясък и ситен чакъл. Гръбните моторни метли могат да почистват и по-големи площи като общински паркове и градини. Обикновено когато се използват за големи площи те работят не като листосъбирачи, а като духалки. В този режим лесно се почистват алеи, улици и строителни площадки.

Колесните почистващи листосъбирачи са много по-мощни и имат опция да нарязват всмуканите листа. След като ги смелят, листата попадат в коша на листосъбирача, а от там можете да ги изпразните директно в ямата за компостиране. Недостатък на тези модели е, че трудно маневрират в тесни места и трябва да се допочиства ръчно (някой машини като тази на снимка 4 са снабдени с допълнителна тръба за почистване на трудно достъпните места). Трябва да имате и добре организирано компостиране. Подходящи са за големи и добре организирани тревни площи с правилни форми.

Всички права запазени
prodilar.com 2010-2018